panelarrow

Tour de France

Tour de France (Frankrike rundt) er det største sykkelrittet i verden. Rittet sykles i juli hvert år, med start på en lørdag. Løpet går over tre uker, og har vært arrangert siden 1903, bare avbrutt av krigene. Rittet i 2013 var nummer 100 i rekken. Rittets sammenlagtvinner får en premie på 450 000 euro.

Det første Tour de France i 1903, ble en stor suksess, men i 1904 ble rittet preget av juks og skandaler. Noen syklister brukt både bil og tog for å komme raskere fram, og publikum kastet spiker foran syklistene. Løpet vinner ble fratatt seieren i 1904, ettersom han var en av dem som jukset og tok toget deler av veien. De tre neste på resultatlisten ble også diskvalifisert, og løpets femtemann ble kåret til vinner. Mange trodde løpet var ferdig etter disse skandalene, men løpet ble arrangert igjen allerede neste år.

Hva betyr trøyene?

I tillegg til den gule ledertrøya, finnes det en grønn spurttrøye, som viser hvem som har samlet flest poeng under innlagte spurter.

Den rødprikkete klatretrøya viser hvem som har flest klatrepoeng. Den beste rytteren under 25 år blir tildelt ungdomstrøya ved målgang. Tidligere var det også flere trøyer, men de er utgått.
Den mest offensive rytteren på hver etappe får kjøre med rødt startnummer på neste etappe. Tourens mest offensive rytter totalt, får en egen pris. Lederne av lagkonkurransen sykler med gule startnummer. Tidene til de tre beste rytterne på hvert lag legges sammen etter etappene, for å regne ut hvem som leder lagkonkurransen.

Tour de France i år

I juli 2014 arrangeres neste utgave og de tre første etappene vil finne sted i Storbritannia. Tour de France er et etapperitt. For å få en anelse om hvem som regnes som favoritter til årets ritt, kan man sjekke oddsen hos Betsafe litt nærmere datoen for rittet. Blant utøverne som sannsynligvis vil bli favoritter i Tour de France i 2014, finner vi Chris Froome og Vincenzo Nibali. Alberto Contador vil også regnes som en av favorittene hos veddemålsagentene. Oddsene og sjansene kan endres, ettersom syklistenes form varierer. Syklister kan også bli skadet før løpet, selv om vi håper at det ikke skal skje. Men ethvert skadeavbrekk vil påvirke oddsen til de andre deltakerne. For å holde seg à jour kan man følge oppdateringene om rittet på Google+ .